Joan Pau Cumellas: El Blues a través de l'harmònica

L'harmònica és un instrument protagonista en la història del blues. La seva senzillesa i alhora la seva gran expressivitat, propera al timbre de la veu humana, han estat un atractiu pels intèrprets d'aquest estil.

Aquest concert didàctic transita pels camins del blues utilitzant l'harmònica com a vehicle. Així com el blues té diverses cares també l'harmònica també s'ha reinventat a través dels seus intèrprets. Descobrirem com sona l'instrument en diferents situacions. Desde els cants vocals, elgospel, els estils rurals i les 'jug bands' fins els estils més elèctrics de Chicago i la seva derivada a altres estils moderns com el rock o el funky.

Un instrument petit, però amb un so captivador que els blues men aviat van incorporar per acompanyar les seves cançons. L'expansió comercial de l'harmònica coincideix, efectivament, amb l'aparició del blues. La fabricació d'harmòniques en serie a finals del segle XIX en els Estats Units fa que s'extengui ràpidament per tot el territori i sigui l'instrument més popular en tots els racons del país. Els primers blues men eren músics amb pocs recursos. Tocaven sovint amb instruments fets per ells o de segona mà i descobreixen aquí una eina econòmica i amb un so fantàstic per acompanyar les seves cançons.En aquesta sesió s'explica tamé com aquests bluesmen van crear accidentalment una nova manera de tocar l'harmònica. L'atzar i la inventiva d'aquests intèrprets provoca un salt musical que transforma el petit instrument diatònic en una eina més rica i complexe. Un esdeveniment que va suposar tota una revolució i, on primer només sonava una escala diatònica, van apareixenar a noves notes, noves escales i, finalment, tots els sons del blues. A partir d'aquí posarem exemples de les variants del blues on l'harmònica resulta rellevant. Tocant i cantant. Reproduïnt les veus dels cants espirituals, la força rítmica dels shuffles o els laments del blues més trist. Tot plegat amb una actuacó on els infants són part activa. Acompanyant amb el rítme i contestant les les imitacions de l'harmònica. Descobrint l'ampli abast d'aquest petit instrument en un terreny.

Per fer aquest recorregut musical, l'harmònica està acompanyada del pianísta Gabriel Mastronardi.

Lloc: Teatre Ateneu

Acte tancat per a escoles


Event Info

4 Oct 2018
Activitat Tancada Per Escoles