Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Al “The 1916 Irish Pub” 

Conferència “De la plantació al gueto. Un viatge per la història del blues”
Presentació del llibre “Todo Blues” de Manuel López Poy amb música de Santos Puertas.

“De la plantació al gueto” és una conferència amb música i imatges d’aproximadament 50 minuts de durada, que narra l’evolució de la música d’arrel afroamericana des de l’arribada dels primers esclaus a les costes de Virginia en 1619 fins a l’actualitat.

Es tracta d’un recorregut històric pel blues i els avatars del poble que el va crear, els descendents d’aquells esclaus. La narració es deté en la vida en les plantacions, la llarga segregació racial, lluita pels drets civils, la creació i evolució del blues com a fenomen cultural aglutinador i expressió pròpia dels afroamericans i la seva posterior evolució i desenvolupament en un blues urbà i electrificat que va acabar generant la base de la música pop del segle XX.

Aquesta conferència és un resum del llibre Tot Blues, al qual serveix de presentació. La narració de l’autor, Manuel López Poy, es recolza en imatges de cada episodi històric amb acompanyament en directe de Santos Puertas qui interpretarà set temes representatius de cada moment històric de l’evolució del blues, des del blues rural més primitiu al british blues.

Respecte al llibre”Todo Blues”, publicat per l’editorial Ma Non Troppo, és el quart llibre de l’autor, Manuel López Poy, respecte a l’univers del blues. En aquesta ocasió, és la seva obra més amplia, 400 pàgines, per un extens i exhaustiu volum sobre la mare de la música pop del segle XX.

Un llibre que abunda en dades, escrit amb un to col·loquial i amb abundants anècdotes il·lustratives sobre els músics, les cançons i els diferents moments històrics en què van ser creades, per contextualitzar l’evolució de màxima expressió cultural del poble afroamericà que va acabar engendrant altres gèneres musicals heretats directe o indirectes, com el Rhythm & Blues, el rock & roll, el soul, el funk, disco o el hip-hop.
Es tracta de l’obra més extensa i completa sobre el blues publicada per un escriptor nacional i, tal com exposa l’autor en la seva introducció, es tracta d’una obra dirigida tant a aficionats com a neòfits que conté totes les claus del gènere, però va més enllà d’una mera guia musical per comptar una història, la més amena possible, que serveixi a la vegada d’homenatge al poble afroamericà i de manual per aproximar-se a la seva història.

Resum Curriculum

Manuel López Poy és periodista, escriptor i guionista. Dirigeix “El Anuario de Blues” i és autor dels llibres “Camino a la Libertad”, “Historia social del blues”, “Los días azules”, “Ficciones del blues”, “Entre el cielo y el infierno” i “Cien efemérides del blues clásico”.

També és autor de diverses guies sobre soul, rhythm & blues i rockabilly, així com de biografies sobre Bob Dylan i Pink Floyd i el llibre “El Universo de los Superhéroes”, per l’Editorial “Ma Non Troppo”.
És col·laborador de les revistes “Ruta 66” i “Luzes”, i autor de diferents novel·les gràfiques, així com dels documentals “Barnablues”, “la història del blues en Barcelona”, “Hondarribia Croosroads”, “la Frontera de papel” i “cinco historias de nostalgia y esperanza”.

Santos Puertas va formar part al costat del seu germà Víctor Puertas el duo “Suitcase Brothers”, un referent del blues tradicional i l’estil Piedmont en aquest país. Com a duo van guanyar el primer premi en el “Blues Contest Piedmont Blues Society”, de Carolina del Nord, i van quedar finalistes en el Memphis Blues Challenge de 2013. En la seva nova etapa en solitari acaba de llançar el disc “Triple Santos”.